Noordzeedagen 2021

Op 7 en 8 oktober 2021 vonden de Noordzeedagen plaats bij Lijm en Cultuur in Delft. Het is een jaarlijks terugkerend tweedaags congres waar wetenschappers, beleidsmakers, het bedrijfsleven en andere belanghebbenden elkaar ontmoeten en informatie delen die betrekking heeft op onderzoek, beheer en gebruik van de Noordzee. Ook RWS was aanwezig. De editie van dit jaar werd georganiseerd door Deltares.

Op de afbeelding is weergegeven hoe de Noordzee duurzaam, veilig en veerkrachtig gehouden wordt. Van boven naar beneden zijn de transities: energie, voedsel, natuur en veiligheid weergegeven. De Noordzee wordt voor verschillende toepassngen gebruikt, denk aan natuur inclusief bouwen, zandwinning, schaduw, aqua cultuur, visserij, scheepvaart, CO2 opslag en archeologie. Het is belangrijk dat het management adaptief handelt.
Beeld: Deltares

Noordzee

Het is passen en meten op het Nederlandse deel van de Noordzee. Er lopen belangrijke scheepvaartroutes en er liggen unieke natuurgebieden. Er wordt gevist, zand gewonnen en naar olie en gas geboord. Er vinden militaire oefeningen plaats en er wordt gerecreëerd. Onder water liggen pijpleidingen en kabels. En voor de kust verschijnen steeds meer windparken. Om alle activiteiten op de Noordzee te coördineren en nieuwe gebruikers en functies in te passen, is betrouwbare data nodig, die ons van de broodnodige informatie voorziet.

IV op Zee, de rode draad die verbindt

De keten van de aanleg van infrastructuur en connectiviteit die het inwinnen van de data middels sensoren mogelijk maakt tot het bewerken van die data tot bruikbare en betrouwbare informatie noemen we IV op Zee. Rijkswaterstaat is als beheerder van de Noordzee en als verantwoordelijke voor de infrastructuur van Nederland een logische partner om de data-grid van de Noordzee op te zetten en te exploiteren en toekomstige gebruikers van de informatievoorziening op de Noordzee te ondersteunen en ontzorgen.

Rijkswaterstaat

Onder de noemer ’IV op Zee, de rode draad die verbindt’ heeft RWS de gelegenheid aangegrepen om op de Noordzeedagen een groot aantal van onze IV-projecten en onderwerpen op de Noordzee onder de aandacht te brengen: van de activiteiten van Marititiem Informatievoorziening Servicepunt (MIVSP), hydro/meteo, en ecologische aspecten, smart maintenance, ICT op Schepen (ICToS), Connectivity Fieldlab North Sea (CFNS), onderwaterbeeld tot de ideeën en werkzaamheden voor een nautisch verkeersbeeld, risico gestuurd scheepvaartverkeersmanagement, en de weg naar digitalisering van de Noordzee. Het Offshore Expertise Centrum in Stellendam fungeert hiervoor niet alleen als test-en beheerlocatie, maar ook als platform waar alle IV-expertise op zee samenkomt en van waaruit de samenwerking wordt geïnitieerd.