Rijkswaterstaat Techniekdag 2024

Op donderdag 30 mei vond in Utrecht de jaarlijkse Rijkswaterstaat techniekdag plaats in Utrecht. De Techniekdag richt zich op collega’s met een technische rol binnen drie organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat: Programma’s, Projecten en Onderhoud (PPO), Grote Projecten Onderhoud (GPO) en de Centrale Informatievoorziening (CIV). Het thema van dit jaar was Techniek in Positie, Ons werk, samen sterk!

Foto van de plenaire zaal tijdens de Rijkswaterstaat techniekdag in 2024
Beeld: Lisan Andersen

Ook dit jaar staat Rijkswaterstaat weer voor flinke opgaven. Eén van deze opgaven is om de productie flink te verhogen. Dit vraagt om slimme inzet van de technische kennis en kunde, maar ook nauwere samenwerking met de RWS-collega’s en de markt op het realiseren van de productie.  Tijdens de dag stonden de volgende vragen centraal:  "Wat vraagt dit van ons vakmanschap, van de kwaliteit en van onze kennis & innovatie? En hoe blijven we samen technisch in control?"

Tijdens de dag stonden we met een stand van het Offshore Expertise Centrum op de Expo. Daarnaast werden er ook twee workshops gegeven over nautische radarbeelden ten behoeve van de Kustwacht & over Smart Maintenance en Connectiviteit op de Noordzee. 

Workshop nautische radarbeelden

Bjorn van den Brule gaf een demo van het portaal van IFS Ultimo. Dit platform wordt gebruikt als maintenance management systeem voor de sensoren van MIVSP. Bjorn vertelde onder andere over de nautische radars langs de Noordzee die worden gebruikt door de kustwacht voor maritieme surveillance en navigatiebegeleiding. Deze systemen helpen bij het detecteren van schepen, het monitoren van verkeersstromen en het handhaven van veiligheidsnormen op zee. Ze spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid van scheepvaart en het beschermen van het maritieme milieu.

Foto van Bjorn van den Brule tijdens de techniekdag van Rijkswaterstaat.
Beeld: Diane Dorreboom
Bjorn van den Brule tijdens de workshop

Workshop Smart Maintenance en Connectiviteit

Wiebrand Bouwkamp gaf een presentatie over Smart Maintenance en Connectiviteit op de Noordzee. Zijn kernboodschap was: "Op de Noordzee is een sterke digitale connectiviteit nodig om veiligheid, leefbaarheid en economische groei te waarborgen. Verschillende belangenpartijen werken samen aan groei, innovatie en nieuwe bedrijvigheid. Er worden stappen gezet met informatievoorziening op de Noordzee, de rode draad die verbindt."

Foto van Wiebrand Bouwkamp tijdens de Rijkswaterstaat Techniekdag 2024
Beeld: Lisan Andersen
Wiebrand Bouwkamp tijdens de Workshop