GNSS-referentiestation

GNSS staat voor Global Navigation Satelite Systems. Dit is een verzamelnaam voor navigatiesystemen zoals GPS, Galileo, Glonass en Beidou. Op offshore platforms worden GNSS-referentiestations ingericht. Een GNSS-referentiestation is een combinatie van een GNSS-antenne en een GNSS-ontvanger.

Foto van de GNSS Antenne op de Noordzee
Beeld: Alex Brokx

De GNSS-referentiestations zijn onderdeel van het GNSS-referentienetwerk van de Nederlandse Samenwerking Geodetische Infrastructuur (NSGI), een samenwerking tussen het Kadaster, Rijkswaterstaat en de dienst der Hydrografie. Met het GNSS-referentienetwerk van de NSGI worden doorlopend GNSS-observaties vastgelegd.

Het GNSS-referentienetwerk vormt de schakel tussen de traditionele referentiesystemen van de Rijksdriehoeksmeting, het Normaal Amsterdams Peil en internationale referentiesystemen zoals WGS84 en ETRS89. Het Kadaster en Rijkswaterstaat gebruiken het systeem bij de uitvoering van landmeetkundige en hydrografische werkzaamheden. Het GNSS-referentienetwerk wordt ook gebruikt voor onderzoek, zoals het monitoren van bodembeweging, zeespiegelstijging en onderzoek naar ionosferische en troposferische vertraging van het GNSS-signaal.

Data

De data die met het GNSS-referentiestation worden ingewonnen zijn terug te vinden op de website van de NSGI, real-time en in bestandsvorm.

Afnemers en toepassingen

De data worden gebruikt voor nauwkeurige plaatsbepaling in het kader van landmeetkundige en hydrografische metingen en maritiem onderzoek, waterstandsmetingen (zie de website van Permanent Service for Mean Sea Level, de wereldwijde databank voor informatie over zeespiegelveranderingen op de lange termijn) en onderzoektoepassingen, bijvoorbeeld onderzoek naar zeespiegelstijging of meteorologisch onderzoek.