LoRaWAN sensoren
Long Range Wide Area Network sensoren (LoRaWAN, LoRa in het kort) worden gebruikt om data te verzamelen ter ondersteuning van de werkzaamheden van MIVSP. Rijkswaterstaat heeft deze technologie sinds de start van MIVSP onderzocht en ontwikkelt het gebruik binnen het project nu actief door.
Hoe werkt LoRaWAN?
LoRa is een techniek die data omzet in elektrische signalen. Hiermee kunnen over lange afstanden databerichten worden verzonden, met verschillende modulaties, kanalen en vermogens. Het LoRa-netwerk geeft elke sensor een uniek netwerkadres, waardoor berichten naar aangesloten gebruikers kunnen worden gestuurd.
De sensoren zijn klein en werken op batterijen of zonne-energie. Ze verbruiken weinig stroom, waardoor ze vaak jarenlang meegaan. Om de data van een sensor te ontvangen, is een LoRa-gateway nodig. Dit is een soort router die de data doorstuurt naar het LoRaWAN. Gebruikers kunnen hierop hun eigen applicaties aansluiten. Er zijn verschillende soorten LoRa-sensoren, voor uiteenlopende toepassingen.
Providers
Er zijn verschillende LoRaWAN-providers. Hun netwerken gebruiken eigen gateways, die alleen de berichten van aangemelde sensoren oppakken en doorsturen naar aangesloten applicaties. Rijkswaterstaat ontwikkelt momenteel een eigen LoRaWAN voor gebruik op offshore-platforms. Op de MIVSP-platforms staan ook gateways van netwerkprovider SkyLab. Die sturen berichten van sensoren in andere netwerken door, zodat ze de gateway van de juiste provider bereiken.
Toepassing
De verzamelde data worden gebruikt voor het onderhoud van MIVSP-sensoren en zijn niet openbaar. LoRa biedt vooral waarde binnen IoT (Internet of Things)-toepassingen. Bij MIVSP wordt LoRa gebruikt om extra informatie te verzamelen over sensoren en hun omgeving, zoals temperatuur, luchtvochtigheid en trillingen. Deze data helpen om de staat van de sensoren beter in te schatten en zo de voorspelbaarheid van onderhoud te vergroten. Binnen Offshore Condition Based Maintenance spelen ze dan ook een steeds belangrijkere rol.