Marifonie

Marifonie is een communicatiemiddel waarmee schippers onderling, met sluizen, verkeersposten en de Kustwacht kunnen communiceren. De naam marifonie komt van maritieme telefonie. Toch werkt een marifoon anders dan de telefoon zoals we die kennen.  

Marifoonantennes op patrouillevaartuig
Beeld: Ruud Sies
Marifoonantennes op patrouillevaartuig

Werking

Bij marifonie wordt gebruik gemaakt van frequenties in de VHF (very high frequency) band. Er wordt dan ook vaak naar marifonie verwezen onder de naam VHF. Om marifonie te kunnen gebruiken heb je een antenne nodig en een zendontvanger (marifoon) die op de juiste frequentie is ingesteld. Frequenties zijn onderverdeeld in kanalen. Er zijn duidelijke afspraken over welk type communicatie via welk kanaal verloopt. Je kunt alleen communiceren met andere schippers of de kustwacht als ze binnen het bereik van jouw antenne zijn.

Communicatie

Langs de kust heeft de Kustwacht marifonie-installaties op land staan (walstations). Wanneer schepen binnen het bereik van deze antennes varen, kunnen ze via marifonie met de Kustwacht communiceren. Dit is bijvoorbeeld heel belangrijk in geval van een calamiteit, omdat de Kustwacht op de Noordzee de aangewezen autoriteit is om hulp te bieden en te coördineren. Voor de scheepvaartveiligheid is het belangrijk dat ook verder op zee marifonie-installaties voor de Kustwacht worden geplaatst, zodat schippers ook hier met de Kustwacht in contact kunnen komen.

Data

Marifoniecommunicatie is privacygevoelig. Om die reden worden de data niet opgeslagen en zijn de data niet op te vragen.

Planning MIVSP Marifonie

Vanuit het project Maritieme Informatievoorziening Servicepunt (MIVSP) wordt hard gewerkt om een marifonie-installatie te plaatsen op het offshore platform Hollandse Kust West Beta, dat nog in aanbouw is. Dit platform gaat aan het einde van het eerste kwartaal van 2025 naar zee. Voor de Kustwacht is marifonie dan eind 2025 operationeel. Een deel van de installatie wordt meteen gebruikt voor TenneT.