De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn wereldwijd bekend als de Sustainable Development Goals (SDG’s). In 2015 hebben alle 193 landen die lid zijn van de Verenigde Naties (VN) de doelen aangenomen. Met deze doelen willen zij in 2030 een duurzame wereld voor iedereen bereiken, waarin niemand wordt buitengesloten.
De Rijksoverheid brengt elk jaar verslag uit over wat er in Nederland nog moet gebeuren om de SDG’s in 2030 te bereiken. Dit gebeurt samen met gemeenten, provincies, het bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap en maatschappelijke organisaties. Ook jongeren en het College voor de Rechten van de Mens schrijven elk een eigen hoofdstuk met aanbevelingen.
SDGs binnen de Digitalisering van de Noordzee
Bij het Offshore Expertise Centrum is onderzoek gedaan hoe de SDGs het werk binnen dit project raken. Z
De SDGs bij het Offshore Expertise Centrum
SDG 7 richt zich op het stimuleren van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie om het energieverbruik te verminderen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen terug te dringen. Dit wordt bereikt via drie hoofdgebieden: vergroting van hernieuwbare energie, verbetering van energie-efficiëntie en internationale samenwerking.
Vergroten aandeel hernieuwbare energie
Nederland wil tegen 2050 volledig overstappen op duurzame energiebronnen, met een grote focus op windenergie van de Noordzee.
Het Programma IV op Zee levert essentiële data voor de planning van windparken.
TenneT zorgt via het 'Net op Zee'-programma voor de verbinding tussen offshore windparken en het elektriciteitsnet, met een doel van 11,5 GW capaciteit tegen 2030.
Onderzoek en regelgeving, bijvoorbeeld locaties van windmolens, vergunningen en ecologische bescherming, worden door de overheid gecoördineerd.
Bijdrage aan de ontwikkeling van getijden- en golfenergiecentrales.
Verbeteren van energie-efficiëntie
Vermindering van energieverbruik zonder verlies aan functionaliteit.
Het Offshore Expertise Centrum (OEC) test sensoren vooraf, waardoor minder vaarbewegingen en CO₂-uitstoot nodig zijn.
MIVSP zorgt voor geharmoniseerde data-inwinning, waardoor er minder sensoren en infrastructuur nodig zijn.
Real-time data van sensoren optimaliseert scheepvaartroutes, verlaagt brandstofverbruik en verhoogt energie-efficiëntie.
Rijkswaterstaat vraagt bij aanbestedingen om bijdragen aan CO₂-reductie en grondstoffenefficiëntie.
Bevorderen van internationale samenwerking
Samenwerking en kennisdeling stimuleren voor schone energietechnologieën.
MIVSP verzamelt en deelt data voor internationaal onderzoek naar duurzame energie.
Het OEC faciliteert samenwerking met internationale instellingen en onderzoeksorganisaties.
Deelname aan initiatieven zoals Offshore For Sure en de Community of Practice Noordzee bevordert internationale kennisdeling en innovatie.