Rijkswaterstaat werkt aan een duurzame leefomgeving. Zwerfafval in onze leefomgeving is hinderlijk en kan daarnaast op korte en langere termijn schadelijk zijn voor zowel de natuur als de mens. Daarom laat Rijkswaterstaat regelmatig oevers opruimen.

Beeld: Tineke Dijkstra

Vanwege diverse bronnen in de havens, rivieren en wegen blijkt de toestroom van zwerfafval niet af te nemen. Het is daarom belangrijk om inzicht in de bronnen, hoeveelheden en typen afval te verkrijgen om uiteindelijk zwerfafval in het water te voorkomen en daarmee de effecten voor de leefomgeving te minimaliseren. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat versterkt Rijkswaterstaat de samenwerking tussen gebiedsbeheerders en stakeholders en voeren we onderzoek uit. We delen kennis en ervaring, geven trainingen en beantwoorden vragen van overheden. Zie de website   Zwerfafval en microplastics van Rijkswaterstaat voor meer informatie.

Stichting Schoon Goeree Overflakkee

Stichting Schoon Goeree-Overflakkee zet zich met  vrijwilligers in om het  Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee schoon te maken en te houden van zwerfafval. Daarnaast geeft de stichting voorlichting aan particulieren, scholen en bedrijven om het zelf opruimen van zwerfafval blijvend te stimuleren.

Zie hun website voor meer informatie.

Bijdrage Offshore Expertise Centrum aan zwerfafvalprogramma

Vanuit het Offshore Expertise Centrum gaan wij bijdragen aan de opruimacties van Stichting Schoon Goeree-Overflakkee door regelmatig zelf opruim- en monitoringsacties te organiseren. Tijdens die acties ruimen wij het zwerfafval langs de oevers van het Noordereiland en het talud van de N57 op. Op deze twee specifieke locaties hoopt zich opvallend veel zwerfafval op, vooral na hoog water en harde wind (zie onderstaand kaartje).