Digitalisering Ecologische Monitoring

Menselijke activiteiten, klimaatverandering en de transities op het gebied van energie, voedsel en natuur leiden tot veranderingen in het ecosysteem van de Noordzee. Een gezonde en veerkrachtige Noordzee is van belang voor ons allemaal. Om de ecologische draagkracht van de Noordzee te bewaken, is inzicht in het ecosysteem van de Noordzee - en de veranderingen daarin - essentieel. Monitoring is hiervoor een belangrijk instrument. Met het project Digitalisering Ecologische Monitoring (DEM) willen we ecologische monitoring door de Rijksoverheid beter, duurzamer en makkelijker uitvoerbaar maken.

Digitaliseringsimpuls voor ecologische monitoring

Ecologische monitoring kijkt naar alle aspecten van het Noordzee-ecosysteem: planten, dieren en micro-organismen (de biotische aspecten) en de omgeving en omstandigheden waarin zij leven (de abiotische aspecten). Het kan dus gaan over het verplaatsingsgedrag van vleermuizen of het verspreidingsbeeld van fyto- en zoöplankton, maar ook over schommelingen in de watertemperatuur of stroomsnelheden in de waterkolom. Digitalisering biedt kansen om dit soort aspecten beter in beeld te brengen.

Metingen worden nu vaak op een beperkt aantal momenten en locaties uitgevoerd. Er is behoefte aan regelmatiger, gedetailleerder en efficiëntere monitoring, meer verspreid over Noordzee. Het project DEM ondersteunt de ontwikkeling en implementatie van de digitale instrumenten, methodieken en technieken die hiervoor nodig zijn. Denk aan meetboeien die biotische en abiotische gegevens gelijktijdig kunnen inwinnen, of aan kunstmatige intelligentie voor geautomatiseerde vogel- en zeezoogdierherkenning.

Waar gaan we voor?

  • Meer data
  • Duurzamer inwinnen
  • Meer kruisbestuiving (combineren van metingen)
  • Technologische mogelijkheden benutten, nieuwe werkwijzen inpassen
  • Meer kennis, een beter geïnformeerde overheid, wetenschappelijke meerwaarde
  • Continu en geautomatiseerd meten

Aangesloten bij en in dienst van lopende initiatieven

Het project DEM loopt van 2024 tot en met 2028 en wordt uitgevoerd in opdracht van de ministeries van EZK en LNV. DEM is ondergebracht bij het Maritieme Informatievoorziening Servicepunt (MIVSP)  van Rijkswaterstaat.

Bij de uitvoering van onze opdracht werken we nauw samen met MONS (onderzoek naar de effecten van de energie-, voedsel- en natuurtransitie in opdracht van het Noordzeeoverleg), Wozep (onderzoek naar de ecologische effecten van windenergie op zee in opdracht van EZK), MWTL (metingen van de chemische en biologische samenstelling van de rijkswateren in opdracht van IenW) en WOT-NM (natuur- en milieugerelateerd onderzoek in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur). Ook maken we gebruik van binnen Rijkswaterstaat aanwezige expertise op het gebied van metingen, data-ontsluiting en de inzet van schepen.