Duurzame digitalisering

Digitalisering is een essentieel onderdeel van de transitie naar een klimaatneutrale samenleving. Deze digitalisering moet zelf ook duur­zaam zijn. Ons digitale systeem heeft immers een negatieve impact op mens en milieu, door uitstoot, elektriciteitsverbruik en uitputting van grondstoffen. Tegelijkertijd kan digitalisering helpen om minder energie te gebruiken, het milieu minder te belasten en bij te dragen aan duurzaamheid in andere sectoren.

Rijkswaterstaat en duurzaamheid

De ambitie van Rijkswaterstaat is om in 2030 klimaatneutraal te zijn én circulair te werken. Dit betekent dat we geen broeikasgassen uitstoten, of dat we onze uitstoot compenseren. Alle elektriciteit die we gebruiken, wekken we zelf op. We gebruiken zo min mogelijk primaire grondstoffen en hergebruiken vrijkomende materialen veilig en hoogwaardig.

Zie de website van Rijkswaterstaat voor meer informatie.

Duurzaamheid binnen MIVSP

Het project Maritieme Informatievoorziening Servicepunt (MIVSP) realiseert, exploiteert en beheert de fysieke en digitale infrastructuur die nodig is om Noordzeedata in te winnen en te distribueren. Dit vindt plaats in en om de windparken op de Noordzee. Sensoren worden voor plaatsing eerst getest bij het Offshore Expertise Centrum (OEC). Hierdoor zijn er minder vaarbewegingen nodig. Ook worden zo kosten bespaard. Vanwege strenge veiligheidseisen en beperkte bereikbaarheid is werken op zee namelijk ongeveer tien keer duurder dan op land.

Er is een groeiende belangstelling voor het plaatsen van sensoren op de Noordzee. MIVSP heeft hierin een regierol en zorgt voor geharmoniseerde data-inwinning. Partijen hoeven dan niet zelf sensoren te plaatsen. Minder sensoren betekent minder materiaalgebruik, CO2-uitstoot en kosten.

Ter illustratie: een radarsysteem stoot tijdens zijn levensduur (zo’n 20 jaar) ongeveer 2,6 ton CO2 uit. Dit is ongeveer evenveel als een gemiddeld huishouden uitstoot aan grijs elektriciteitsverbruik in 1,5 jaar tijd.

Langer profijt van sensoren dankzij slim onderhoud

De sensoren die Rijkswaterstaat op de Noordzee plaatst, moeten minimaal 30 jaar werken. Dat is nogal een uitdaging in een omgeving waar gevoelige apparatuur continu wordt blootgesteld aan zout, water en harde wind. Het is dus belangrijk om het beheer en onderhoud van de sensoren op een slimme, efficiënte en duurzame manier in te richten. Het project Offshore Condition Based Maintenance doet hier onderzoek naar. Er wordt onder andere gekeken naar preventief onderhoud, om zo de levensduur van de apparatuur te verlengen.