Duurzaamheid bij het Offshore Expertise Centrum
Naast test- en beheerlocatie voor sensoren is het Offshore Expertise Centrum (OEC) ook de uitvalsbasis voor samenwerking, expertise-uitwisseling, voorlichting en educatie. Rondom het OEC is een zogenoemd ‘belevingspad’ aangelegd. Lopend over het pad zie je op beeldborden hoe Nederland op een natuurvriendelijke manier windparken op zee ontwikkelt en welke rol informatievoorziening daarbij speelt.
Het Offshore Expertise Centrum
Klimaatneutraal bouwen was het uitgangspunt voor de bouw van het OEC. Er is gebruik gemaakt van duurzame materialen en meubels, isolatie, verwarming, ventilatie en (drie)dubbelglas zijn aanwezig en er wordt spaarzaam omgegaan met water. Het bezoekersgedeelte van het OEC is geplaveid met lichtgekleurd asfalt. Dit soort asfalt reflecteert meer zonlicht en houdt daardoor minder warmte vast. Daarnaast zijn de parkeerplaatsen waterdoorlatend en kan er gras op groeien.
De elektriciteit die nodig is voor de werkzaamheden van het OEC wordt opgewekt met zonnepanelen. Deze panelen bevinden zich op het dak van het kantoor van het OEC en het naastgelegen zonnepark. In de maanden maart tot en met oktober wekken de zonnepanelen genoeg elektriciteit op voor eigen gebruik. De andere maanden wordt er stroom afgenomen van het stroomnet.
Omgeving
Rondom het OEC worden schaapskuddes ingezet als 'levend materieel' voor groenbeheer. Dit draagt bij aan een betere omgevingskwaliteit, is sfeerverhogend en vaak praktischer dan maaien met een trekker. Daarnaast zijn rondom het OEC diverse insectenhotels geplaatst. Dit heeft zowel een ecologisch als een milieu-educatief doel. In de insectenhotels kunnen insecten overwinteren.
Rondom het OEC liggen twee Natura 2000-gebieden: Duinen Goeree & Kwade Hoek en Haringvliet. De vegetatie rond het OEC is aangepast aan de vegetatie in deze gebieden.